Gesprek met Vincent en Jeroen

Refurn speelt een cruciale rol bij het sorteren van gemeentelijk e-waste en bereidt onder andere CV-ketels en zonnepanelen voor op hergebruik. In dit artikel ontdek je hoe Refurn als hergebruik- en recyclingonderneming een positieve impact heeft. Vincent de Graaf, de bevlogen directeur, neemt je mee op een virtuele rondleiding.

Positieve impact op het milieu

Vincent legt uit: “Ons regionale sorteercentrum, naast en op dezelfde locatie als Weee Nederland, plaatst ons precies waar we moeten zijn! Hier coördineren we de inzameling van apparatuur die we willen hergebruiken. In het sorteercentrum selecteren en demonteren we specifiek die elektrische apparaten en onderdelen die voor ons interessant zijn.” Vincent deelt enthousiast over de groei van zijn onderneming en benadrukt het sociale karakter ervan. “Voor ons is geld een middel om de grootst mogelijke positieve impact op de wereld te hebben, zonder onze voortgang in gevaar te brengen.”

Sociale werkgelegenheid als prioriteit

Binnen Refurn zijn diverse medewerkers actief: sommigen richten zich op de sortering van elektrische apparaten, anderen zijn bezig met technische taken, terwijl weer anderen heftrucks besturen, beladen met oude elektronica. Vincent benadrukt het belang van het creëren van werkgelegenheid voor mensen die moeilijk zelfstandig een baan vinden. “Denk aan Wajong- en sociale werkplaatsmedewerkers. De inzameling en het sorteerwerk bieden uitstekende mogelijkheden om geschikte werkplekken voor hen te creëren.”

Verantwoorde verwerking van e-waste

Vincent merkt op: “In de installatietechniek worden regelmatig onderdelen, boilers en CV-ketels vervangen. Vaak belanden de oude onderdelen op de schroothoop, en boilers en ketels vinden hun weg naar de oud-ijzerhandel. Hierdoor gaan mogelijk herbruikbare producten of componenten verloren. We streven naar een verantwoorde verwerking van e-waste, omdat het anders onnodig is en schadelijk voor ons milieu.”

Trots op duurzaamheid en registratie

In het Vernieuwingscentrum, tegenover het hoofdkantoor, spreekt Jeroen, technisch voorman bij Refurn, vol trots over zijn werkzaamheden. Jeroen tilt met de heftruck een pallet vol zonnepanelen naar de juiste locatie. “Boilers, geisers en CV-ketels verwerken we altijd onder CENELEC-certificering, de wettelijke kwaliteitsstandaard. Zo ben je zeker van de kwaliteit van ons werk.” Met trots vervolgt hij: “We houden ook precies bij waar de materialen naartoe gaan; we hebben een volledige registratie.”

Samenwerking met duurzame en sociale bedrijven

Refurn richt zich voornamelijk op installatiebedrijven die inspelen op de circulaire economie. Ze spelen een essentiële rol bij het hergebruik van zonnepanelen, ketels en laadpalen. Refurn werkt ook nauw samen met Vattenfall, Equans en Eneco. Vincent benadrukt: “Zij delen ons streven naar duurzaamheid en hebben oog voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit laten we niet alleen dagelijks in de praktijk zien, maar ook met onze PSO-certificering op het hoogste niveau 3.”