Recycling laadpalen

Met de groei van elektrische auto’s neemt ook de vraag naar laadpunten in het land toe. Momenteel zijn er meer dan 100.000 laadpalen en dit aantal groeit gestaag. Hiermee ontstaat een nieuwe vorm van elektronisch afval: afgedankte laadpalen. Refurn werkt samen met diverse energiebedrijven om hergebruik van laadpalen mogelijk te maken.

Veel afgedankte laadpalen zijn nog in goede staat

Er zijn twee belangrijke redenen waarom afgedankte laadpalen vaak geschikt zijn om op te knappen:

  • Veel laadpalen worden buiten gebruik gesteld omdat projecten zijn afgerond of hele gebieden worden vernieuwd, waarbij de laadpalen nog in goede staat verkeren.
  • Defecte laadpalen worden vaak direct vervangen door nieuwe vanwege een tekort aan gespecialiseerd personeel voor reparaties.

Van afgedankt naar opgeknapt

Zodra afgedankte laadpalen de regionale sorteercentra bereiken, worden ze overgedragen aan Refurn. De medewerkers van Refurn onderzoeken de laadpalen en repareren ze indien mogelijk. Als reparatie niet haalbaar blijkt, worden bruikbare onderdelen verwijderd voor hergebruik als vervangingsonderdelen. Voor opgeknapte laadpalen werkt Refurn samen met energiebedrijven, die de onderdelen afnemen voor een tweede leven. Als hergebruik niet meer kan, dan zorgen we ervoor dat we de grondstoffen terugwinnen door recycling.